HU|DE|EN
0

Blog bejegyzésekIsmét látogatható a Nagyboldogasszony-székesegyház Győrben

A Szent István király által alapított bazilika eredetileg még román stílusban épült, a tatárjárás után azonban már gótikus stílusban építették újjá. A XVI. században a török pusztítás során nagyon megrongálódott, akkoriban először lőszerraktárnak, majd erődnek használták. Végül Giovanni Battista Rava olasz építész tervei alapján, a XVII. század közepén barokk stílusban kezdték átépíteni, a templombelső végleges kialakítását pedig Hefele Menyhért tervei alapján az 1780-as években fejezték be.

Győr erősen leromlott állapotú, legrégebbi műemlékének felújítási munkálatait most több ütemben végzik, melynek első szakaszában az épületgépészeti, világítási, fűtési, biztonsági és a hangosítási rendszer korszerűsítése, az oltár restaurálása, valamint a padlólapok cseréje valósult meg.

A felújítás eddigi legnagyobb volumenű munkálata a 30-as években lerakott burkolat felbontása volt. Az időközönként barna festékkel lefestett lapok helyére beige színű Jura mészkő került. Kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a templombelsőhöz illeszkedő, egységes tónusú, lágy színvilágú, tömör mészkőlap kerüljön a padlóra, ami nagy igénybevételre is alkalmas lesz majd.

Mivel a felújítás célja a székesegyház barokk stílusban való visszaállítása, ezért szinte minden az eredeti helyére került vissza. Kivételt képeznek ez alól a stallumok (klerikusi ülőhelyek), valamint a cancellus (szentélyrekesztő rács). Mindez nagy port kavart különböző internetes fórumokon. Egyesek "szentélyrombolásnak", mások épp ellenkezőleg, "a liturgikus tér kitágításának" nevezték ezt a látványos átalakítást. Ebben a kérdésben mi nem foglalunk állást, úgy gondoljuk azonban, hogy a munkálatok megkezdése előtt minden bizonnyal figyelembe vették művészettörténészek leírásait, illetve lelkipásztori és hívői oldalról is megvizsgálták a döntést.

A felújítás második szakaszában a mennyezetfreskók helyreállítása, a mellékoltárok, a festmények, szobrok, valamint a fal- és márványfelületek felújítása következik, a székesegyház azonban a munkálatok alatt is látogatható lesz.

Szöveg: Szalárdi Zsófia | Fotó: Oravecz István

Vissza »

  
Megosztás
Kérdése van? Írjon nekünk!
Lépjen kapcsolatba velünk, segítünk!

Kapcsolatfelvétel