HU|DE|EN
0
3D látványtervezés


Római Travertin

Mészkő vagy travertin?

A mészkő tengerekben és édesvizekben is képződhet. Főleg kalcium-karbonátból, kalcitból és aragonitból álló üledékes kőzet. A folyamatosan rárakódó újabb és újabb üledéktömegek tömörítik. Gyakoriak benne az ősmaradványok és a növénylenyomatok. Az édesvízi mészkő (pl. Római travertin) a vízből történő kiválással, a tengeri mészkő (pl. Jura mészkő) pedig a mészvázas állatok (kagylók, csigák stb.) vázának felhalmozódásából alakul ki. A mészkő szerkezete a keletkezés körülményeitől függően lehet tömött, vagy lyukacsos.

Travertin – édesvízi mészkő

A mai kőzettan a köveket három fő csoportba sorolja: vulkáni, üledékes és átalakult kőzetekre. A „travertin” szó maga édesvízi mészkövet jelent. A Római Travertin üledékes mészkő, fő ásványa a kalcit. Szerkezete lyukacsos.

Az emberiség kezdetektől fogva a jól fejthető, könnyen faragható (megmunkálható), esztétikus, kalcium-karbonát tartalmú köveket használta az építkezéseknél. Legnépszerűbb volt az átalakult (metamorf) márvány, valamint az üledékes mészkő és dolomit.

Lyukacsos mészkövet – csak szépen? Akkor csak beltérben.

Fontos szempont volt még a fagyállóság és a hőszigetelő képesség is, melyet a kőzetek porózussága befolyásol. A lyukacsos mészkövek esetén a lyukak mérete, és egymáshoz való elhelyezkedése a vízfelvevő képességet befolyásolja. Minél több vizet vesz fel egy kőzet, annál kevésbé fagyálló. Míg a tömött mészkövek és márványok alig 0,1 - 0,8 súlyszázalék vízfelvétellel rendelkeznek, addig az édesvízi mészkő 1,0 - 6,0 súlyszázaléknyi vizet vesz fel és tart magában. A nagyon lyukacsos kőzetek azért nem tekinthetők fagyállónak, mert a beléjük kerülő víz télen megfagyva, majd újra felolvadva-megfagyva nagy károkat tud okozni. A kövek fagyállóságát már a XIX. század végétől vizsgálták. A lyukacsos köveket vagy csak beltérben használták, vagy télen letakarva védték őket (pl. teraszburkolat esetén). A lyukacsos kőzetek nem csak a fagyállóság miatt, hanem esztétikai szempontból sem ajánlottak kültérre. A lyukak mentén ugyanis a kőzet néhány hónap alatt elkoszolódik.
Forrás: kohazak.uw.hu/
Szerző: Mednyánszky Miklós, mérnök-főtanácsos, okl. bánya- és geotechnikai mérnök

Kós Károly díjas műemlékvédelmi szakértő, földtani szakértő

   Kültérre a tömör szerkezetű Jura mészkövet ajánljuk Önnek.

Csak harmonikusan

Önnek is fontos otthonában a harmónia megteremtése? Egy fárasztó nap után ide térünk haza, reggelente pedig innen indulunk el. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen látvány fogad bennünket, amikor belépünk a bejárati ajtón. A padlólapok anyagának és felületének átgondolt kiválasztásán nagyon sok múlik. Az esztétika mellett fontos a kopásállóság, a tartósság és a könnyű tisztántarthatóság is.

Milyen burkolatot szeretne? Olyat, ami jól illik a bútoraihoz, a textíliákhoz és a kiegészítőkhöz? Talán az lenne a legegyszerűbb, ha a lakás minden helyisége ugyanolyan színű és felületű burkolatot kapna, azonban nem alkalmas minden burkolólap minden helyiségbe (és valljuk be, unalmas is lenne), ezért vásárláskor a praktikum mellett fordítsunk kellő figyelmet az összhangra is.

    

A Római Travertin padlóburkolat előnyei:

 1. meleg, barátságos
 2. fahatású
 3. változatos színvilágú
 4. gazdag formaválasztékú
 5. minden építészeti stílushoz illik
 6. kopásálló
 7. nem éghető
 8. vízhatlan
 9. tartós: élettartama ápolástól függően több 100 év is lehet
 10. könnyen tisztántartható
   

 

 

Legyen szép otthona. Válasszon családjának természetes kőburkolatot!
Kérdése van a Római Travertinről?
Hívja szakértő munkatársunkat a 06-23-500-770-es telefonszámon!


Árajánlatkérő űrlap

Kérjük a *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki.

  
Megosztás
Blogunkból...

Még több blog bejegyzésBlogbejegyzéseink között különböző témakörökben találtok ötleteket és inspirációkat otthonotok harmonikusabbá tételéhez. Kőburkolatokkal kapcsolatos szakcikkek mellett lakberendezési témákról is olvashattok hétről-hétre. Ha konkrét témakör iránt érdeklődtök, kattintsatok az oldal jobb oldalán lévő címkékre, vagy írjátok be a keresőbe a kulcsszót, és rögtön megjelenik a hozzá tartozó cikk.
Iratkozzatok fel blogértesítőnkre, így elsőként értesültök legújabb bejegyzéseinkről!
Ha kérdésetek van, az info@mediterranepitohaz.hu oldalra tudtok nekünk írni.

Kérdése van? Írjon nekünk!
Lépjen kapcsolatba velünk, segítünk!

Kapcsolatfelvétel